Aula Oberta

Aprenent a gaudir de la poesia

Aprenent a gaudir de la poesia

Presentació

A qui no li agrada llegir una bona novel·la? Poques persones diran que no. Tanmateix, si la pregunta tracta sobre llegir poesia, la resposta seria, probablement, minvada.
Aquest curs neix amb l'objectiu de donar a entendre que la poesia no sorgeix per ser objecte d'estudi, sinó per ser objecte de gaudi estètic. És a dir, per desvetllar emocions en el lector. Si el poeta se serveix de figures retòriques, de versos amb una xifra de síl·labes, i altres recursos lingüístics és per poder fer conèixer les emocions que el llenguatge habitual no transmet.
Aquest curs vol posar a l'abast de les persones a qui agrada llegir un seguit de recursos (més pràctics que teòrics) perquè la poesia ens sigui 'una bona companyia', aplegant lectures i comentaris de poemes de tradicions més allunyades, com la llatina, oferint una visió menys convencional de la poesia medieval i fins arribar al Renaixement i tot el que suposa Petrarca per a tota Europa, seguint per la modernitat de Baudelaire i acabant amb veus femenines que aporten una visió molt personal al fet poètic.
Programa:
1- Presentació: poesia per a gaudir.
2- Un gran poeta llatí. Horaci: Oda 4, 7 ('No queda neu, reverdeixen les planes...' / 'Remeten els freds amb els zèfirs...'.
3- Cançons populars medievals. Cerverí de Girona: 'No el prengueu, el fals marit... '. Anselm Turmeda: 'Elogi dels diners'.
4- Renaixement. Petrarca: 'M'esperona el voler, l'amor em guia'.
5- Romanticisme i Simbolisme. Baudelaire ('Quan dormiràs, bella tenebrosa...'/ 'tinc més records, que si tingués mil anys...'
6- Poesia en clau femenina: Emily Dickinson ('No soc res...'). Maria Mercè Marçal ('A la fira dels Folls...').

Programa

APRENENT A GAUDIR DE LA POESIA
  • Aprenent a gaudir de la poesia

dies i hores en que s'imparteix
Els dies 25 d'abril i 2, 9 i 16 de maig de 16:30h a 18:30h.

Coordinadors i professorat

Altra informació

REQUISITS D'ADMISSIÓ
No són necessaris coneixements previs. Reconegut amb 1 crèdit de lliure elecció/transversal a les titulacions del Programa Sènior.

EXPEDICIÓ DE TÍTOLS ACADÈMICS
0

PREINCRIPCIÓ
15/12/2021 fins 21/04/2022

INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA

Sol·licitar informació

Enviando...