Pla d'estudis

Programa Sènior / Pla d'estudis

Pla d'estudis

pla d'estudis

Primer Curs

Durant el primer curs, les assignatures obligatòries inclouen:

  • Taller d’Escriptura Creativa (3 crèdits)
  • Metodologia del Treball Acadèmic (3 crèdits)

Aquestes matèries cobreixen els coneixements essencials i introdueixen les eines metodològiques necessàries per un bon inici del procés d'aprenentatge.

Últim Curs

L'últim curs, de caràcter obligatori, està dissenyat per oferir als estudiants l'oportunitat de consolidar i aplicar els coneixements i habilitats adquirits en cursos anteriors. Aquestes matèries se centren en tècniques de comunicació i redacció, essencials per al desenvolupament acadèmic:

  • Tècniques de Comunicació Oral (3 crèdits)
  • Taller de Redacció i Anàlisi de Textos (3 crèdits)

Assignatures Optatives

Les assignatures optatives ofereixen una àmplia varietat de continguts des d'una perspectiva interdisciplinària, responent a les expectatives d'aquest col·lectiu d'estudiants. Aquestes matèries configuren un conjunt de coneixements i competències que formen un programa sòlid en diversos àmbits del saber.

Pla d'Estudis Detallat

A continuació, es presenta el Pla d'Estudis detallat, amb quadres que mostren les matèries obligatòries per curs, l'oferta d'assignatures optatives i les corresponents descripcions en ambdós casos.

Aquestes assignatures formen part del currículum bàsic i són necessàries per adquirir les competències fonamentals de la titulació.

 

ORDENACIÓ TEMPORAL DE LES ASSIGNATURES OBLIGATÒRIES
PRIMER CURS
Assignatura Crèdits ECTS Hores totals
Metodologia del treball acadèmic 3 75
Taller d’escriptura creativa 3 75
Totals: 6 150

  

QUART CURS
Assignatura Crèdits ECTS Hores totals
Metodologia de la recerca i del treball en grup 3 75
Tècniques de comunicació oral 3 75
Totals: 6 150

 

ASSIGNATURES OBLIGATÒRIES
Denominació Crèdits ECTS Hores presencials Hores alumne/a Hores totals Breu descripció de l'assignatura
Metodologia del treball acadèmic 3 30 45 75 Introducció a les normes bàsiques per a elaborar i presentar un treball acadèmic. Cerca d’informació. Tècniques de documentació.
Taller d’escriptura creativa 3 30 45 75 Introducció a la normativa lingüística i a l’aplicació dels instruments que permeten la creació de textos de forma clara, correcta i apropiada segons les circums-tàncies.
Taller de redacció i anàlisi de textos 3 30 45 75 Aquesta assignatura pretén ajudar els estudiants a millorar les seves habilitats en la comunicació cien-tífica des d'una perspectiva lingüística i comunicativa, posant l'èmfasi en l'estudi de casos reals i en les pràctiques de redacció i de presentació de textos escrits.
Tècniques de comunicació oral 3 30 45 75 Capacitat de comunicació en diferents àmbits socials: La Comunicació Oral desenvoluparà temes rela-cionats amb la transmissió verbal de comunicacions i amb aspectes gràfics que serveixin de suport. Això comportarà tant l'anàlisi de temes purament tecnològics i plantejaments tècnics, com dels vessants psicològic i estructural de la comunicació. En parti-cular, s'ensenyarà com ajustar el fons a la forma, els objectius i els mitjans emprats.

 

ASSIGNATURES OPTATIVES
Denominació Crèdits ECTS Hores presencials Hores alumne/a Hores totals Breu descripció de l'assignatura
Acció social I 3 30 45 75 L’estudiant escollirà entre un ampli ventall d’entitats i institucions de Lleida ciutat i comarques en les quals realitzar una intervenció educativa i de servei a la comunitat. Aquesta assignatura es planteja en la línia de la projecció social i el compromís del seu estu-diantat amb la societat.
Acció social II 3 30 45 75 L’estudiant escollirà entre un ampli ventall d’entitats i institucions de Lleida ciutat i comarques en les quals realitzar una intervenció educativa i de servei a la comunitat. Aquesta assignatura es planteja en la línia de la projecció social i el compromís del seu estu-diantat amb la societat.
Acció social III 3 30 45 75 L’estudiant escollirà entre un ampli ventall d’entitats i institucions de Lleida ciutat i comarques en les quals realitzar una intervenció educativa i de servei a la comunitat. Aquesta assignatura es planteja en la línia de la projecció social i el compromís del seu estu-diantat amb la societat.
Acció social IV 3 30 45 75 L’estudiant escollirà entre un ampli ventall d’entitats i institucions de Lleida ciutat i comarques en les quals realitzar una intervenció educativa i de servei a la comunitat. Aquesta assignatura es planteja en la línia de la projecció social i el compromís del seu estu-diantat amb la societat.
Anglès i cultura anglesa 3 30 45 75 Contactem amb l’anglès a traves de la cultura anglesa.
Aprèn a comunicar-te en anglès 3 30 45 75 Punts bàsics per la comunicació escrita i oral en an-glès.
Astronomia 3 30 45 75 Introducció a l’estudi del sistema solar, els estels i la seva vida, les galàxies.
Bases de la medicina preventiva 3 30 45 75 Curs que permetrà interpretar el significat que pre-senta una medicina que prefereix prevenir, davant de la societat actual, amb situacions de risc per a la salut.
Biologia i societat 3 30 45 75 Els avenços en la biologia ofereixen noves pers-pectives en biomedicina i biotecnologia. L’aplicació d’aquestes noves tecnologies és tema de debat a la societat actual.
Cinema i literatura 3 30 45 75 Relació i interacció del cinema i la literatura. In-fluències mútues. Revisió d’obres i pel·lícules repre-sentatives.
Civilitzacions antigues de la mediterrània 3 30 45 75 La Mediterrània ha esdevingut al llarg del temps un escenari clau en el desenvolupament de les civilit-zacions més importants de la humanitat. Dins del seu context geogràfic han tingut un paper rellevant, egipcis, mesopotamis (assiris i babilònics), perses, fenicis, grecs i romans. Conèixer la seva història, cultura i societat a partir de les restes arqueològiques i les manifestacions artístiques ens ajudarà a com-prendre i valorar l’important llegat del seu passat.
Climatologia 3 30 45 75 Fenòmens meteorològics i climatològics; causes, con-seqüències i efectes sobre la biosfera i el medi ambient.
Com ens comuniquem? Comunicació verbal i no verbal 3 30 45 75 Introducció i pràctica al voltant de les formes d’interacció comunicativa no lingüística: kinèsica i elaboració gestual.
Dinàmiques del Planeta Terra 3 30 45 75 Les Ciències de la Terra, disciplines i valoració histò-rica. Metodologia d’estudi de l’interior del planeta. Els processos externs i interns en la dinàmica terrestre i evolució històrica de l’escorça. Orogènia, sismologia i   vulcanologia en el marc de la tectònica global. Evolució del relleu en relació amb l’estructura geo-lògica, substrat i clima. Riscos naturals i processos geomorfològics. Interpretació del mapa geològic.
Dret civil català 3 30 45 75 Apropament a les institucions legals que regeixen el dret civil català en diferents àmbits: persona, família, drets reals, contractes, successions.
Ecologia 3 30 45 75 Estudi de la interacció dels diferents organismes biològics (plantes i animals) i físics (climàtics) amb el medi ambient. Relació i influència dels humans amb el seu entorn.
Educació emocional 3 30 45 75 Intel·ligència i emoció. La intel·ligència emocional. Consciència de les pròpies emocions i reconeixements de les emocions en els altres. Regulació de les emo-cions. Autoestima. Habilitats socials i de vida.
El català. Llengua i literatura 3 30 45 75 Aquesta assignatura treballa problemes generals d’escriptura de la llengua catalana i aporta una apro-ximació a la literatura catalana a través dels textos dels escriptors catalans més destacats.
Els mitjans de comunicació de masses 3 30 45 75 Identificació dels mitjans de comunicació de masses. Anàlisi de les relacions que manté amb el conjunt del sistema social i de l’impacte que exerceixen sobre els individus.
Energies alternatives 3 30 45 75 Estudi de les tecnologies que permeten un ús al-ternatiu de les fonts naturals d’energia, per tal de protegir el medi ambient.
Escoltar i entendre la música 3 30 45 75 Recorregut pels principals estils musicals, a través dels compositors més rellevants de tots els temps, sense oblidar el context social del moment en que es van dur a terme les obres.
Filosofia contemporània 3 30 45 75 Aproximació als corrents filosòfics i als pensadors del segle XX. Estudi de les obres que són referents en l’àmbit filosòfic durant aquest segle.
Genètica i nutrició 3 30 45 75 La salut dels éssers humans depèn de factors genètics i ambientals. L’estudi de cadascun d’aquests factors, així com de les interaccions entre ells pot pro-porcionar informació valuosa per tal de millorar la qualitat de vida. La nutrició és un dels factors ambientals més importants, per tant, l’estudi de la relació entre nutrició i factors genètics individuals és un dels aspectes més importants en aquest àmbit.
Geografia de Catalunya 3 30 45 75 Introducció a la geografia de Catalunya des de les se-ves múltiples vessants.
Globalització i societat internacional 3 30 45 75 Estudi de la transformació social internacional, con-duïda a la integració mitjançant la globalització. Anàlisi de les dimensions de la globalització i con-seqüències sobre l’Estat com a actor internacional. Les respostes sociopolítiques i ideològiques a la glo-balització.
Història de Catalunya 3 30 45 75 Recorregut pels principals fets de1 panorama històric de Catalunya: Romanització i època medieval.
Història de la integració europea 3 30 45 75 Estudi de la creació i evolució del procés d’integració europea, i del sistema institucional creat, així com la dimensió exterior de la UE, a partir de les reformes dels Tractats originaris i de l’adhesió de nous Estats membres.
Història de la tecnologia 3 30 45 75 Recorregut històric pels diversos fets tecnològics més importants, que han donat lloc a l’avenç en aquest sentit del que gaudim en la societat actual.
Història de Lleida 3 30 45 75 Estudi de la ciutat de Lleida des dels seus inicis fins a l’actualitat, passant pels moments històrics més no-toris i per les descobertes més importants dutes a terme a la ciutat.
Història del pensament 3 30 45 75 Recorregut per l’evolució del racionalisme humà mitjançant l’estudi dels filòsofs i de les seves teories sobre el pensament, al llarg de les diferents etapes històriques.
Humanisme europeu 3 30 45 75 Corrents, autors i èpoques de l’Humanisme europeu. Història, filologia i filosofia. Segles XIV-XIX.
Introducció a l’enologia 3 30 45 75 Curs que introdueix als principis bàsics del vi, des de la seva producció fins al coneixement de varietats.
Jardineria i paisatgisme 3 30 45 75 Curs d’introducció a la jardineria i el paisatgisme que pretén donar una visió general d’aspectes com: tipologia dels jardins i espais verds; història dels estils; elements constitutius dels jardins i el paisatge; elements vegetals: arbres, arbustos, flor de tem-porada, etc.; disseny de jardins; darreres tendències.
La dimensió internacional dels Drets Humans 3 30 45 75 Anàlisi de la dimensió internacional dels Drets Hu-mans. Estudi d’alguns dels instruments normatius més rellevants en matèria de Drets Humans.
La memòria humana 3 30 45 75 Aproximació a la funció de la memòria en el comportament humà, la seva importància, els meca-nismes bàsics del seu funcionament i els factors que poden incidir sobre la memòria. Aspectes definitoris, sistemes de memòria i processos. Implicacions dels mecanismes de memòria en alguns àmbits de la vida quotidiana. Aplicacions pràctiques que milloren els processos memorístics.
La química en el nostre entorn quotidià 3 30 45 75 Introducció als aspectes propis de la química i el que suposen per a la nostra vida diària (additius, de-tergents,...).
Les plantes i l’home 3 30 45 75 Biodiversitat vegetal. Història de la botànica. Mor-fologia i sistemàtica vegetal. Plantes poblacions i comunitats vegetals. Plantes cultivades: origen i productes. Fongs i plantes d’interès etnobotànic i fo-restal. Estratègies de conservació de plantes. La Xarxa Natura 2000. Canvi climàtic i plantes.
Literatura catalana 3 30 45 75 Aproximació a la literatura catalana i els seus princi-pals moviments.
Lliçons populars de matemàtiques 3 30 45 75 Es mostrarà l’ús de les matemàtiques a la vida quo-tidiana així com la seva vessant lúdica com a mitjà d’apropament als principis bàsics d’aquesta ciència.
Metodologia de la recerca i del treball en grup 3 30 45 75 L’objectiu és que l’estudiant conegui i comprengui els requisits i les fases de preparació d’un treball cien-tífic: les tècniques de cerca bibliogràfica i documental; la recerca metodològica i l’aplicació de la recerca als materials a estudiar; l’observació, registre i anàlisi dels resultats; l’elaboració de la discussió i l’avaluació de les conclusions. Tot combinant el treball individual amb la dinàmica del treball en grup.
Mites literaris 3 30 45 75 Partint de la idea que els mites són un relat simbòlic que explica el món i que ha exercit una notable fascinació en molts escriptors, l’assignatura pretén posar de relleu de quina manera la creació literària incorpora els mites més coneguts i els dona una dimensió nova, en relació a una època i un context específics. Es mostrarà com, en aquesta transformació, el mite passa a ser una via per la qual l’individu es qüestiona sobre la realitat del seu entorn.
Nutrició i dietètica 3 30 45 75 Estudi de la relació entre alimentació i salut. Apropa-ment a conceptes com: conducta i hàbits alimentaris; els aliments; dieta equilibrada.
Obres clàssiques de la literatura europea 3 30 45 75 Iniciació al coneixement d’obres literàries europees que s’han convertit en patrimoni cultural de la huma-nitat, així com dels seus autors.
Origen i evolució de l’univers 3 30 45 75 Estudi de l’origen dels elements que composen l’Uni-vers a través de les diverses teories existents.
Processos editorials: maquetació de llibres, revistes i fulletons 3 30 45 75 En aquesta assignatura tractarem sobre els diferents procés-sos editorials. Començarem pels conceptes més bàsics i inicials de la maquetació i formatació de textos, per anar assolint els diversos estadis pels que passa un original fins la seua publicació. Els formats resultants podran ser destinats tant a la impressió en paper com al format electrònic (PDF interactiu). D’aquesta manera partint d’un original arriba-rem a donar format a un llibre de poesia o relat breu, una petita revista i un fulletó o cartell.
Salut, factors de risc i primers auxilis 3 30 45 75 Prevenció i control dels factors de risc en les altera-cions de salut. Mesures d’actuació immediata davant els accidents.
Salut i qualitat de vida 3 30 45 75 Anàlisi de la relació entre la salut de les persones i les activitats que aquestes porten a terme al llarg de la seva vida. Influència d’un element respecte a l’altre. Solucions per trobar un equilibri entre els dos factors per tal de millorar-los.
Taller de català 3 30 45 75 Aquest taller presenta una introducció i repàs dels principis bàsics de la llengua: qüestions d’ortografia i gramàtica. I una aproximació a la història del català.
Taller d’ecologia 3 30 45 75 Activitats pràctiques relacionades amb aspectes ecològics: ús de lupa i microscopi, tincions, germina-cions controlades. Laboratori. Sortides experimentals.
Taller de fotografia digital 3 30 45 75 Aprenentatge dels principis bàsics de la fotografia i aplicació amb els recursos digitals dels quals avui dia disposem. Pràctiques de fotografia i de edició fotogrà-fica.
Taller d’informàtica I 6 60 90 150 Introducció a les funcions bàsiques d’un processador de textos.
Taller d’informàtica II 6 60 90 150 Segon nivell de capacitació davant els mitjans informàtics textuals i hipertextuals. Les noves tecnologies de la informació i la comunicació.
Taller d’informàtica III 6 60 90 150 Tercer nivell de capacitació davant els mitjans infor-màtics: Internet i altres xarxes.
Taller d’informàtica IV 6 60 90 150 Quart nivell de capacitació davant els mitjans infor-màtics i xarxes.
Viatge i representació literària 3 30 45 75 Estudi de la literatura de viatges. Lleis generals del gènere. Evolució diacrònica. Estudi d’algunes obres cabdals.